Denen onder indruk van Nederlandse netten

Op uitnodiging van District Energy Partnership stuurde Warmtenetwerk een afvaardiging naar Denemarken om de Nederlandse kennis en kunde op warmtenetgebied te presenteren.

Op 11 juni 2014 presenteerden vertegenwoordigers van Warmtenetwerk de Nederlandse kennis en kunde op het gebied van warmte- en koudenetten bij het Danish Board of District Heating in Kopenhagen. Denemarken staat bekend als voortrekker op dit gebied. De bijeenkomst was dan ook een initiatief van District Energy Partnership, een in Denemarken gevestigde lobbyorganisatie voor warmtenetten die het Deense model in Europese regio's en steden wil uitrollen. De bijeenkomst werd geopend door de Nederlandse ambassadeur in Denemarken Eduard Middeldorp.

Paul Voss, directeur van de Europese warmteorganisatie Euroheat & Power, vertelde in zijn presentatie over de lobby voor warmtenetten in Brussel. Daar kennen ze de Deense projecten ondertussen wel goed volgens Voss, maar het is volgens hem ook belangrijk om te laten zien dat warmtenetten buiten Denemarken eveneens succes kunnen hebben. Hij gebruikte de ontwikkelingen in Amsterdam al in zijn voorbeelden voor de Europarlementariërs. Na de presentaties van Astrid Madsen van gemeente Rotterdam en Gerard Jonkergouw van Visser & Smit Hanab zal hij daar zeker Rotterdam aan toevoegen. De horizontale boring van 1,5 km onder Katendrecht maakte op de Denen diepe indruk.

Gijs de Man presenteerde de ontwikkelingen op gebied van regelgeving en beleid terwijl Klaas de Jong de evolutie van warmtenetten in Nederland toelichtte. De Man liet ten slotte zien hoe Stadsverwarming Purmerend wordt omgevormd naar een duurzaam energiebedrijf. Deense bedrijven hebben een belangrijke rol gespeeld bij de modernisering van het warmtenet van Purmerend.