Persbericht: Stoomlevering aan AkzoNobel boven de 2 miljoen ton

Dit bericht is afkomstig van: Twence

Enkele dagen geleden passeerde de stoomlevering van Twence aan AkzoNobel de grens van twee miljoen ton. Door de afname van Twence-stoom bespaarde AkzoNobel afgelopen drie jaar circa 190 miljoen m3 aardgas, het aardgasverbruik van de Enschedese en Hengelose huishoudens samen. Ook stootte het bedrijf 330 duizend ton minder CO2 uit. Een mijlpaal waar beide bedrijven trots op zijn. De stoom wordt sinds januari 2011 geleverd en door een 1,5 kilometer lange pijplijn van Twence naar AkzoNobel getransporteerd. Afgelopen jaren is de hoeveelheid stoom gestaag verhoogd. 

De samenwerking tussen AkzoNobel en Twence is een schoolvoorbeeld van een win-win-situatie. Voor beide, internationaal opererende ondernemingen is deze relatie van strategisch belang. AkzoNobel kan, dankzij de langjarige leveringsgarantie van duurzame energie door Twence, een deel van zijn eigen energieproductie afbouwen.

Het milieu is de grote winnaar. De levering van stoom zorgt voor een vergroting van de duurzame energieproductie door Twence.

 

Twentse economie

Door hun bedrijfsactiviteiten dragen Twence en AkzoNobel substantieel bij aan de Twentse economie en werkgelegenheid. Ook hebben ze een positieve invloed op het imago van Twente als technologische regio met veel kennisintensieve ondernemingen.

 

R1-status

De productie en levering van energie – elektriciteit, stoom en warmte – is een belangrijke activiteit van Twence. Mede door deze gecombineerde productie hebben de installaties van Twence een zeer hoge energie-efficiëntie en zijn ze door het ministerie van Infrastructuur & Milieu gelabeld met de R1-status.

Met deze R1 status mag Twence (voorgesorteerd) huishoudelijk afval (RDF) uit andere landen importeren en duurzaam verwerken. Door het aanbieden van afvalverwerkingsdiensten aan bijvoorbeeld Groot-Brittannië, heeft Twence de komende jaren vollast en daarmee een goede basis om te investeren in uitbreiding van zijn recyclingactiviteiten. Grondstoffenproductie is een speerpunt in missie en visie van het bedrijf.

Buitenlandse bedrijven zien de R1 status van Twence als extra pluspunt; het helpt de onderneming bij het afsluiten van zakelijke contracten.