Warmtenetwerk Nieuws september

Overzichtsbeeld NZ klein

Met deze maand onder meer: uw stelling op de Jaarbijeenkomst?, warmtenet voor Antwerpen Nieuw Zuid, warmte opnieuw aan kop in SDE+, power-to-cold en Parijs zet nog meer in op geothermie. Ook verwelkomen wij de nieuwe leden Fortes Import District Energy Systems en Klinger Sogefiltres.

Uw stelling op de jaarbijeenkomst?

Op 8 oktober is de jaarbijeenkomst van Warmtenetwerk in congrescentrum 1931 naast de Brabanthallen in Den Bosch. Kom 's ochtends naar de vakbeurs Energie 2014 en bezoek 's middags onze bijeenkomst! Beide zijn kosteloos te bezoeken, maar inschrijving vooraf is gewenst.
U kunt bovendien actief meedoen aan onze Jaarbijeenkomst. Hebt u een stelling over markgerichte ontwikkeling van warmtenetten, stuur dan een mail met uw stelling naar info@warmtenetwerk.nl.
Ook kunt u netwerken met andere Warmtenetters op de beursvloer. Dalkia, Fortes Import, Getec, Isoplus, Kamstrup, NIBE, Spirotech, Thermaflex, Watts Industries, Weijers Waalwijk, Wilo en Xylem zijn met een stand aanwezig, evenals ons secretariaat F&B. 

 

Antwerpen bouwt warmtenet

In de woonwijk Nieuw-Zuid komt een warmtenet voor 2.000 woningen. De aanleg begint in het voorjaar van 2015. Een consortium van Dalkia, afvalverwerker Indaver, de intercommunale netbeheerder Iveg (onderdeel van Infrax) en intercommunaal drinkwaterbedrijf AWW draagt de investering van 16 miljoen euro. Stad Antwerpen en de private projectontwikkelaar leveren de grond en de vergunningen.

 

Warmte weer aan kop in SDE+

Tot half augustus ontving agentschap RVO SDE+ aanvragenvoor in totaal 507 miljoen euro steun voor opwekking van hernieuwbare energie. Het budget van de SDE+ voor 2014 is 3,5 miljard euro. RVO heeft voor hernieuwbare warmte en warmtekrachtkoppeling 184 miljoen euro toegezegd en voor windenergie en zon-pv 22 miljoen.


Power-to-Cold voor Carlsberg

De wijk Carlsberg Byen in Kopenhagen krijgt een koudenet met twee voorraadvaten van elk 2.000 m3 inhoud. Deze vaten worden gevuld met koude door koelmachines die draaien in nachturen en bij een overschot aan windenergie. De omgekeerde beweging, Power-to-Heat, is in Denemarken al populair vanwege het veelvuldig voorkomen van stroomoverschotten. Het koudenet in Carlsberg Byen is de eerste met Power-to-Cold.

 

Parijs wil sterke groei geothermie

De Franse hoofdstad is binnen Europa koploper met geothermie en heeft meer dan 40 jaar ervaring met warmtenetten op diepe aardwarmte. Bedrijven en overheid werken hard aan een comeback en verdere groei van deze duurzame warmtewinning. Cofely GDF Suez wil jaarlijks een of twee geothermieprojecten ontwikkelen in het gebied en start met een investering van 32 miljoen euro in de voorsteden Arcueil en Gentilly. Het Franse Cofor en de Amerikaanse olie- en gaswinningspecialist Schlumberger boren momenteel naar aardwarmte op een plek halverwege tussen de Eiffeltoren en vliegveld Orly. De warmte is bestemd voor bestaande woningen, scholen en een ziekenhuis.

 

Nieuwe leden

 

Fortes Import DES

Fortes Import District Energy Systems uit Houten vertegenwoordigt meerdere fabrikanten van apparatuur voor warmtenetten, waaronder warmtemeters, regelapparatuur en warmwatersystemen.


Klinger Sogefiltres

Klinger Sogefiltres uit Brussel is gespecialiseerd in afsluiters en appendages voor stoom en water en afdichtingen voor vloeistoffen.

Agenda

7-9 september
14th International Symposium on District Heating
Stockholm, Zweden

25 september
Industriële warmtepompen
Soest

2 oktober
WKK-ontmoetingsdag
Salons Waerboom, Groot-Bijgaarden, België

2-3 oktober
Eindcongres Staccato
Boedapest, Hongarije

7-9 oktober
Energie 2014
Brabanthallen, Den Bosch

8 oktober
Jaarbijeenkomst Warmtenetwerk
Congrescentrum 1931, Den Bosch

15-16 oktober 
Studiereis Oost-Friesland
Bezoek VW Emden biowarmte, RWZI Lingen, Energiewald+Nahwärme Ihlow en P2G Audi

6 november
Nationaal Warmtecongres
Nijmegen

2-4 december
Geopower Global Congress
Istanbul, Turkije

 

Betrokken leden