Succesvolle introductie groene warmte in SDE+

1332534647zonthermie in zandvoort zon energie groep

De eerste fase van de Nederlandse steunregeling voor duurzame energie SDE+ voor 2012 ging open op 13 maart. Het was even spannend voor de beleidsmakers bij het ministerie van Economie, Landbouw & Innovatie (ELI) hoe de introductie van de nieuwe categorie warmte zou uitpakken. Gebrek aan belangstelling was er in ieder geval niet: op de eerste dag is het totale budget voor 2012 al overschreven.

De nieuwe categorie duurzame warmte binnen SDE+ past in de strategie van minister Verhagen om met het beschikbare budget een maximum aan Petajoules duurzame energie te realiseren. Om de afspraak van 14 procent duurzame energie in 2020 te kunnen halen, moeten er meters worden gemaakt. Warmte is dominant in de energiebalans en duurzame warmte is per eenheid geproduceerde energie goedkoper dan duurzame stroom en groen gas.

 

Blijven indienen

Het aantal aanvragen voor warmteprojecten in de SDE+ op de eerste dag laat zien dat de strategie van het ministerie succesvol is. Het totale budget voor 2012 werd op de eerste dag al overschreven. In totaal waren er 489 aanvragen, waarvan 128 voor warmte(kracht) en 353 voor zonnestroom. Er waren slechts zeven aanvragen voor groen gas en geen enkele voor windenergie. Voor de ontwikkelaars van windparken was de subsidie in de eerste fase van de SDE+ te laag.

Alhoewel zonnestroom in aantallen het grootste was, is warmte veel groter als het gaat om de energieproductie. Van de 128 warmteprojecten waren er 28 voor geothermie. Verder waren er veel warmteprojecten met biogas uit mestvergisting, houtgestookte installaties en enkele zonthermieprojecten.

Omdat nog niet duidelijk is hoeveel aanvragen aan de eisen voldoen, blijft het verstandig om contact op te nemen met Agentschap NL in Zwolle voor indiening van aanvragen.

Lees ook de column op EnergieExpert.