Presentaties studiereis Tirol

groepsfoto

Van 25 tot 27 september 2017 was een groep van veertig warmtenetwerkers op studiereis in Tirol. Het herfstnummer van het Warmtenetwerk Magazine bevat een uitgebreid verslag. De presentaties zijn beschikbaar op deze site.

 

Op de eerste dag werd het stadje Wörgl bezocht waar de Stadtwerke samen met Tirol Milch een warmtenet ontwikkelt op basis van restwarmte van de zuivelfabriek.

Op de tweede dag bezocht men gasbedrijf Tigas in Innsbruck dat een warmteleiding van 20 km legde om acht warmtebronnen te koppelen aan warmtenetten  in verschillende steden en dorpen. Tigas zorgt in dit 'open' net voor optimale bedrijfsvoering van de warmtebronnen. Twee warmtebronnen werden bezichtigd: restwarmte van Tiroler Rohre en de Biomasseheizkraftwerk van Hall in Tirol. De presentatie van Tigas is hier te vinden.

Op de laatste dag gaf professor Streicher in de universiteit van Innsbruck de groep college over verduurzaming van woningen en over het EU-project Sinfonia.

Patrick Reiter van Solid te Graz gaf een presentatie over het project Big Solar Graz dat het warmtenet van Graz met 61.000 woningen op grote schaal gaat voorzien van zonnewarmte.