Studiereis Hamburg leerzaam en leuk

klein Waermespeicher Karlshoehe lr

Drie verschillende warmtebedrijven bezochten we op onze studiereis naar Hamburg 13-14 september: Vattenfall Hamburg met het een na grootste warmtenet van Europa, Hansewerk Natur (EON) met een honderdtal kleinere warmtenetten en het jonge Hamburg Energie met een warmtenet op een enorme Energiebunker.

Het warmtenet van Vattenfall in Hamburg telt 480.000 woningequivalenten. Het net wordt nog steeds uitgebreid met als mooiste recente toevoegingen: het prestigieuze woon- en werkcentrum HafenCity en de wijk Altona. Via een referendum besloten de inwoners van Hamburg dat de deelstaat het warmtenet moet terugkopen. 

Hansewerk Natur is warmtebedrijf en energiedienstenbedrijf. In het noordoosten van Hamburg heeft men meerdere gekoppelde netten met een slimme besturing en voeding vanuit een afvalenergiecentrale en een nieuwe warmtekrachtunit van 10 MW. Op duurzaamheidscentrum Gut Karshöhe voedt men via een multifunctionele warmtebuffer zonnewarmte in op een deelnet. Op andere locaties leveren klanten restwarmte aan het net.

Hamburg Energie is enkele jaren geleden opgericht door het waterbedrijf vanHamburg. Een van de warmteprojecten is in de oude wijk Wilhelmsburg waar nog een enorme bunker aanwezig was. Die bunker is omgebouwd tot duurzame warmtecentrale voor drieduizend woningen. Op de bunker zitten zonnebuizen en binnenin een biogas-wkk en een enorme warmtetank. Een nabijgelegen fabriek in de haven levert restwarmte. 

klein rondleiding HafenCity lrrondleiding door HafenCity

Eine tolle Gruppe

"Sie waren eine tolle Gruppe und sind auch zukünftig bei uns immer herzlich willkommen!" Dat schreef onze begeleidster van Vattenfall, Simone Rebmann. Van de deelnemers ontvingen we ook enthousiaste reacties zoals: "Wij hebben nieuwe ideeën gekregen door de presentaties en voorbeelden..." Ewald Slingerland schreef een verslag op de site van Greenvis.