Studiereis Hamburg

De warmtesector in Hamburg is vol dynamiek. Op het grote net van Vattenfall zijn maar liefst 450.000 gebouwen aangesloten. Stad Hamburg neemt dit warmtenet over van Vattenfall en heeft al een eigen energiebedrijf dat een dochter is van waterbedrijf Hamburg Wasser. Naast een bezoek aan Vattenfall bezoeken we Hansewerk Natur (E.On), die voor meerde warmteklanten waaronder OTTO in Hamburg een hybride aansluiting in bedrijf heeft, en HafenCity, een uiterst indrukwekkende stadsontwikkeling in het oude havengebied met innovatieve energietechniek op 157 hectare.

Heel bijzonder is de Energiebunker voor de wijk Wilhelmsburg. Deze bunker uit 1943 bevat een wkk op biogas, een houtketel, een aansluiting op restwarmte van een industrie en een enorme warmtebuffer. Op het dak zijn vacuümbuiszonnecollectoren voor het warmtenet en op de zuidgevel pv-paelen voor zonnestroom.

De bedrijfsbezoeken en excursies vinden plaats op 13 en 14 september. De heenreis is op de avond van 12 september.

Voor medewerkers van organisaties die deelnemen aan Warmtenetwerk bedraagt de prijs € 750  per persoon en voor overigen € 875. Deze prijs is inclusief reis per touringcar vanaf Apeldoorn met diner op heen- en terugreis, twee nachten hotelkamer met ontbijt in hotel Atlantic Kempinski aan de Alster ( op loopafstand van het Rathaus en Hauptbahnhof), diner in Hamburg en excursies.

 

Locatie

hotel Atlantic Kempinski
Hamburg
Duitsland